Monday, June 22, 2009

manggis

Balik dari bwk anak2 main kat tmn petang smalam, singgah pasar malam. Misi mencari manggis. Nasib ada tp buahnya kecik2 ja...jadilah dari tak ada. Murah la juga...2kg RM 5. Ada kalau nak murah lagi...pree ja...tau kat mana??? Dusun Tokwan hahahaha...mkan la sebakui pun...
See...kecik2 kan buahnya.
Dah ranum sungguh.... isinya sedappp...manis.

Teringat waktu saya skolah2 dulu, kalau musim buah, weekend sure mak bapak saya (maktok & tokwan) nak tidur kat dusun. Kenalah ikut. Memang ada buat rumah kat sana tp biasalah dok dlm hutan tak ada tivi semua (walaupun ada elektrik huhuhu), bosan ok...time tu cam boring ja kalau kena ikut p dusun. Buah2 pun pandang jeling2 ja....langsat semua kalau nak mkn tak main ambil yg dah lerai dari tangkai...segugus2 tu gak yg nak pegang. Manggis ni asal buruk skit dah baling2 ja...tak bersyukur time tu hisshh...Skarang musim buah jarang dpt balik. Baru dok teringat balik time dulu2..bestnya...

Thn ni tengok la kalau ada rezeki saya nak balik...Maktok kata kalau balik awal bulan 7 sedang elok la semua buah dah masak. Tp dah tak berapa menjadi mcm dulu la buahnya...maklumlah dah tak terjaga mcm Tokwan masih kuat dulu. Dulu hari2 Tokwan p ke dusun. Kadang2 seminggu duduk kat sana. Org tua2 memang suka duduk tmpat sunyi2 gitu kan...tenang...bangun pagi tengok hijau2 pokok ja. Tidur mlm tak yah pasang kipas pun sejuk...tp nyamuk la pulak. Kat dusun, kalau masak nasik makan ngan ikan masin pun jd. Bertambah2 nasik. Ada pulak pokok petai tepi rumah, ada buah, kait, mkn ngan smbal perrhh...sedap ok. Teringat nak mkn manggis, langsat, durian, rambutan, ambik ja. Makan la smpai kembung pun. Tadak sapa nak larang. Ohh setelah diflash back balik, baru saya rasa best hahahaha...udah terlambat!!

Apapun, alhmdulillah saya dah dpt mkn manggis..hehehehe.

5 comments:

alladiin said...

teringat masa saya kecik2 dulu, klu makan rambutan, mesti kat atas pokok..lepas tu, kulit baling kat org bawah...fresh meh...

Diamilikku said...

aku tak penah mearsa ada dusun..so memang sangat jaukn first time dapat masuk dusun lepas kawin...hahahahha..lawak seyh...
syok ja duk pulun makan buah dalam dusun..

Cik Jah said...

en. ashri - hheheheh tu budak notti tu....hehehe tp memang fresshhhh...perhhh terliorr.

sone - haah skarang aku rasa aku plak jd jakun balik sesekali blk kg hiks.

Dakjaat™ said...

sedap ke??? huhuh! tak pernah merasa ...

Cik Jah said...

dakjaat - jom p dusun cik jah jom....heheheh