Tuesday, March 18, 2008

SeTaHuN YG LaLu....

18 Mac 2008 / 10 Rabiulawal 1429H

Hari ini, sethn yg lalu, Mama selamat melahirkan Fariha Amelyn bt. Fadzli. Nak flash back la skit....Mama bersalinkan Elyn hari Ahad 18.3.2007 jam 9.50 mlm. Hari Sabtu 17.3.07 tu bangun tdoq subuh tu Mama rasa senak2, tp tak tau lah nak ckp sakit tu cemana. Sekejap2 saja. Mama relax lagi.....Lepas dah solat semua, dah tak bley tdor balik, Mama pun start iron baju2 kerja Ayah. Terasa2 cam dah dekat sgt nak beranak. Takut kalau tetiba bersalin sian pulak Ayah nak kerja kena iron baju sendiri. Mama pun iron, banyak Mama iron...semua2 yg dlm lemari yg belom beriron Mama iron.

Smpai pukul 11 pg centu, sakit tu pun ilang. Dlm hati. hmm bukan la nih. Sakit biasa ja kot. Mintak2 la sempat tengok konsert AF mlm nih. Hehehehe dan lagi tu. Tengahari tu Ayah tak bagi masak. Mama ajak g TESCO saja sebab ada benda2 yg nak dibeli. Smpai TESCO makan2, pastu beli2 barang yg perlu, asam keping la, garam kasar la dan lain2 lagi barang. Kalau terbesalin, Ayah nak tanam uri kena la ada benda2 tu semua ikut petua orang tua2. Maktok x dpt dtg kali ni sebab Tokwan tak sehat. So kami laki bini nak gamble saja. Anak kedua insyaAllah ok bley. Kalau anak sulung tu yalah gagah gak la balik ke kg. Lagipun masa tu Esha dah skolah tadika.

Smbungg....sakit yg Mama rasa pg tadi tu tak ada dah smpai la ke malam. Smpai habis AF pun Mama tak rasa dah...Malam pun tdor dengan nyenyaknya...Esok paginya , hari Ahad, bangun pun tak rasa apa2. Tp baby cam dah tak gerak sangat. Tengahari tu terasa pulak nak makan masak sendiri. Pegilah si Ayahnya ni carik ikan sayor segala. Mama pun masak dengan bersungguh2. Dah masak tu, makan pulak bersungguh2. Selera sungguh Mama makan. 2-3 kali tambah. Kalau tak seblom tu cam tak tak berapa lalu nak makan, perut dah segah la segala macam. Tp tnghari tu rasa selera sangat. Lauk biasa ja, cencaru sumbat, sayur bayam ngan apa tah tak ingat dah.

Lepas dah makan, rehat2, rasa penat sgt2 la pulak sebab dah kenyang kan...sempat lagi tengok ulangan AF...ya saya suka AF sebab ada MILA masa tu yer.....pastu bley lak tertdor...smpai la ke petang. Bangun ja petang tu rasa sakit balik. Kali ni lagi kuat dari yg rasa semalam. Ckp ngan Ayah, dia kata nak g spital, jom....Mama kata nanti dulu ok lagi kot ni. Sebab jarak masa tu cam 15 menet, 20 menet centu. Terus Mama ajak Ayah g bawak Esha ke kedai gunting rambut. Rambut depan dia dah masuk mata. Masa kat kedai gunting rambut tu, Mama dah gelisah2...tengok2 jam dah 10 menet sekali sakit tu. Siap Mama catat masa tu ok...hehehe...dah sudah potong rambut Esha, on the way nak balik rumah singgah taman sat, Esha kata teringing sangat dia nak main buaian..hehehe alahai siannya. Singgah la sat. Ada la pulak orang juai aiskrim tepi padang tu, terus Mama suruh Ayah beli. Sebab dah rasa esok sure tak bley makan dah nih. Masa tu sakit masih 10 menet - 15 menet sekali. Tepon Mak Long tanya dia, dia kata 'g la spital cepat....ishh la hai'..haa gitu....dia lak yg seriau.

Balik rumah terus Mama mandi wangi2 siap2, tp Mama tak la pakai lipstik cam masa g besalin ke Esha dulu hikhikhik......Tp kami tunggu maghrib dulu. Kami solat jemaah, Ayah baca surah yg pendek2..heheheheh dia yg cuak lebih. Mama ok lagi. Pkul 8 terus berdesup ke hospital. Dlm kereta rasa sakit tu makin kerap. 7 menet ke 5 menet sekali. Tiap kali Mama terasa sakit, Mama genggam tangan Ayah, dia lagi tekan minyak ..hahahaha....Cam tangan Mama tu kontrol minyak la pulak..Gabra tau dia.

Smpai hospital tepat jam 830. Terus g kat kaunter ckp nak cek perut yg sakit, terus disuruh ke wad bersalin. Naik atas, Dr. tak dak, bidan ja ada, Mama pun ckp la 'saya nak chck perut saya ni, sakit tp saya tak tau sakit nak bersalin ke apa'..hehehe bley ckp centu?...Sebab masa Esha dulu Mama tak sempat rasa sakit mcm ni. Terus diceaser saja. Bidan tu pun kata 'ok ok tak per, kita check dulu". Dia pun check bukaan, sekali dia kata 'ehhh dah 5cm dah buka nih, jap yer saya tpon dr'. Pas tu dia pasang la menda2 kat perut nak tengok degup jantung baby. Time tu baru lah Mama rasa berdebar, gelabah dan segala macam. Terus tpon Mak Long, dan dibebel lagi sebab siang tadi lengah2....

Bidan tu tanya nak epidural tak. Mama geleng2 pala. Bukan eksen tp seblom ngandung Mama dah niat, kalau ditakdirkan Mama bley ngandung lagi, Mama nak rasa setiap detik melahirkan dengan senormal mungkin tanpa bantuan ubat-ubatan ewah....Tp Mama dah siap pesan ngan Ayah kalau tengok dah teruk sangat tu pandai2 Dr. la nak tolong kan....takan la Dr tu nak biar kot kan. Dah tamau epidural, bidan tu pun soh la tukar baju dan bagi ubat nak kuarkan isi perut yg x perlu dulu..berak la...heheheh....Dah selesai semua, dia soh tunggu diam2 sementara Dr. nak smpai. Tp Mama jalan sana jalan sini, sebab rasa rimas la dok diam, lagi sakit rasanya.

Sekali Dr. smpai tengok Mama dok tercongok kat kerusi dia tanya 'hah....ok ke tak???..cam tak sakit je?'...'sakit la Dr. tp sakit yg bley tahan lagi nih....saya rimas la dok baring, tu sebab saja bangun jalan2'. 'Ok, meh Dr check lagi skali cemana dah bukaan tu...hmmm ehh dah 8 cm nih....otot pun semua dah lembut....hmm insyaAllah macam mudah nih. Kita pecahkan ketuban yer. Pastu nanti you dah boleh bersalin, kejap jer lagi yer....' dup dap dup dap ati nih.

Masa dia pecahkan ketuban tu Mama dongak tengok jam kat dinding ujung kepala, pkul 9.20 mlm...'Dr. berapa lama lepas pecah ketuban ni saya nak bersalin nih?, Mama tanya. 'Lebih kurang 2 jam biasanya', kata Dr. Huhhh..lama lagi la nih, tdoq la dulu....Menda2 kat perut tu dipasang balik nak monitor jantung baby. Sekali tetiba rasa sakit tu dtg lagi....kali ni sakit, sakit dan sakitttt la sangat.... Kiri tak kena kanan tak kena. Time tu Ayah dah ilang, hehehe Ayah memang tak tahan tengok Mama sakit, tak smpai hati kata dia. Daripada dia pengsan kat tepi tu biarlah dia p mana pun. Dr. pun gantikan tmpt Ayah, smbil dia bebel2 kat Ayah sebab tak berani nak teman Mama...hehehehe lawak lak Dr nih. Dr. ni pompuan yer, Mama memang akan carik gynea yg pompuan. Lebih selesa.

Dr. tu pesan 'kalau rasa nak terberrr je btau'... bila Mama rasa je nak 'terberrr' tu Mama pun ckp, terus Dr. soh nurse sorang ngan mak bidan tadi tu ready.....time tu dah tak rasa sakit dah, yg penting nak kuarkan je budak tu cepat2..hehehe.....Alhamdulillah pastu jam 9.50 mlm Mama selamat lahirkan Elyn....Time dr. letak Elyn atas perut Mama tu, rasa indahnya....Masa Esha dulu Mama tak sempat nak rasa semua tu, sebab masa tu Mama tak sedar. Mama cuit2 jari dia, pipi dia, cium kepala dia yg masih basah2 ngan darah. Rasa bersyukur yang teramat sebab Tuhan perkenankan doa Mama supaya dpt ngandung lagi, mudah bersalin & yg penting rasa nikmat2 melahirkan anak. Alhamduillah.

Hari ni dia dah genap setahun. Cepat je masa berlalu....tiada sambutan besar-besaran cuma malam ni nak pg umah Mak Long kat Ampang. Sambut ngan sepupu2 jelah.

Semoga Elyn bertambah sehat, murah rezeki, jd anak yg baik mcm kakak Esha, pandai macam kakak, semua mcm kakak lah....aminnn....


Mama x suntik botox kat Elyn mahupun memberi dia makan tempe yg berlebihan yerr....tp kecik2 memang dia gelap skit. Skarang pun gelap gak la compare ngan kakak dia..hehehe tak kesah la janji sehat.

*Saya bz, tp nak bagi laluan dulu kat entry nih. Cik Madu, hang punya tag tu nanti aku jwb no....

4 comments:

sweetheart said...

ish bestnya...tp ateh xdpt rasa cen2 la..afiq dulu ceaser..huhuhu

ESHAELYN said...

takpa ateh....takan nak sorang ja kot.....mintak la doa bley dpt baby lagi, bley la rasa lagi insyaAllah....

nn said...

hepi besday 2 elyn...semoga menjadi anak yg solehah.....drpd afiff n arissa....

ESHAELYN said...

tq afiffarissa....