Wednesday, June 18, 2008

taklimat opsyen pencen.......

Sebelum taklimat mula haruslah berposing2 dulu untuk menaikkan mood...heheheh konon.


Pastu...haruslah makan asam kecut, gula2 dan yang sewaktu dengannya untuk menaikkan mood dan semangat yg berkobar2 tadi....

Tp sekali masa dengar taklimat, mood Cik Jah dah semakin menurun, menurun dah terus ilang..heheheh. Mula2 paham paham dan sgt paham tp kendiannya terus jd tak paham. Bley centu?....confuse mak nyahhhh....eieieiei...

Sebabnya dulu masa Cik Jah sign pilihan pencen 56 thn, tak pulak dikatakan pencen bulanan akan diterima masa umur 56thn. Masa tu kata walaupun pilih 56 thn tp kalau tetiba kita pencen umur 50thn pun kita akan dpt pencen bulanan terus dengan syarat perkhidmatan kita cukup 25 thn. Ni sekali kata ikut akta baru, pekeliling baru pulak. Kalau kita pencen pilihan 56 thn, tp kita pilih bersara awal 50thn, pencen bulanan kita hanya akan dpt bila kita umur 56thn???...ohhh apakah.....

Rasa cam teraniaya gitu. Sedangkan rasa nak pencen umur 56 pun dah tua ganyut lagikan nak buat pilihan umur 58 thn. Errkk selit nota skit tuk Cik Kasih - aku tanakkk la dok bwh pokok nanti kita tua2 tu Cik Kasih....dok coffee house ke best la skit....hiks... Ok ok tak de kena mengena...berbalik kepada persoalan pencen tadi ye....apa pun kalau dah ginilah gayanya Cik Jah akan tetap pilih 56 thn la nampaknya. Tp kalau tetiba terasa nak pencen time umur 50thn, pencen jelah....walaupun lepas 6 thn baru akan dpt pencen bulanan...hohhh apakah ini semua???...Patutnya pekeliling baru yg dikeluarkan akan lebih baik, ni cam lebih tak ok pulak...Kata opsyen tp sebenarnya tiada pilihan pun.


Lepas dah mengong2 dengar taklimat kenalah kembalikan mood balik kan....nasib baik la ada disediakan kueh dan minum. Tp agaknya sebab semua kempen berjimat cermat skarang nih, teh jd tawar, kueh tawar yg herannya buah pun Cik Jah rasa tawar hehehehe.



Tp makcik dorang ni tetap tersenyum manis hiksss...heheh nini cam tertelan gigi je rupa kihkihkihkih.

Kesimpulan dari taklimat ini, Cik Jah tak sign pun borang opsyen tu..biarlah dulu. Selagi tak clear malas la sign....hmmm.

5 comments:

Kak Piah said...

kalo la org pompuan di beri kelonggaran leh setat pencen bila dh setat menopos kan lagik bes? muahahahahaha... giler.. ye la kan.. biler dh menopos musti mood x stabil opismet dh nyampah.. sebelom itu tejadik baik kita pencen.. aci dak centu??

MAMA ESHAELYN said...

kak piah - haah kan. aci ja. ikut hatiku yg bosan ini, nak keja 10 thn ja lagi..pastu dah dok rumah buat la apa patut. meniaga nasik lemak ka dpn rumah kan...lagi best...

Kak Piah said...

akak hengat nk meniaga laksa la.. ihiks..
mmng aar boring sebenarnyer kejer nih.. tapi utang nimbon.. heret gak bdn gi opis.. tekanan..tekanan..
pokok2 kt umah sehat?

Kak Piah said...

akak hengat nk meniaga laksa la.. ihiks..
mmng aar boring sebenarnyer kejer nih.. tapi utang nimbon.. heret gak bdn gi opis.. tekanan..tekanan..
pokok2 kt umah sehat?

MAMA ESHAELYN said...

huhh laksa pun best kak piah...pastu meniaga la rojak skali kan..bestnya. he hehehe

pokok2 cik jah sehat2 belaka. ni tngh giat nak tanam pokok cili ngan pokok karipole pulak.heheh jimat skit nak masak takyah beli2....